Wat is een 'MVP'?
Wat is een MVP

Gepubliceerd: 11 januari 2021

Wanneer je een briljant idee hebt en dit wil testen in de markt zul je dit idee moeten uitwerken. Om niet meteen ontzettend veel tijd en geld hieraan te besteden zonder dat je weet of het een succes wordt kan het slim zijn een MVP te maken en dit te testen in de markt. Maar wat is een MVP en hoe definieer je dit?

Minimal viable product?

Een MVP staat voor ‘minimal viable product’ en is eigenlijk een versie van je product wat voldoet aan de minimale eisen om van toegevoegde waarde te zijn voor de gebruikers ervan. Stel dat je bijvoorbeeld een auto hebt ontworpen, dan zorg je dat de auto rijdt en bestuurbaar is. Andere functies zoals airco, rijhulpmiddelen en radio zou je achterwege kunnen laten. Door dit idee al te presenteren aan je eerste klanten krijg je waardevolle feedback over je product. Je krijgt inzichten over welke kant je op moet met de ontwikkeling er van en welke nieuwe functies het meest gewenst zijn.

Een ander groot voordeel van deze manier van ontwikkelen is dat je al in een vroeg stadium kan testen of je product aan slaat. Als er bij je MVP al veel mensen geïnteresseerd zijn geeft dat een goeie indicatie of je product succesvol gaat worden. En als er maar weinig interesse blijkt te zijn, heb je in ieder geval nog niet te veel kosten gemaakt en loop je dus minder risico. Het ontwikkelen van de MVP is een iteratief proces. Je bouwt snel nieuwe functies en legt het product steeds voor aan je doelgroep. Hierdoor kun je steeds blijven bijsturen met de feedback die je krijgt van deze gebruikers. Je gaat kort cyclisch te werk en maakt snel stappen in de goede richting.

Het idee van een MVP komt voor uit de ‘lean startup’ methode en past heel goed binnen het principe: Build, measure, learn, repeat. Dit principe is niet alleen toe te passen op startups, maar past ook heel goed bij de ontwikkeling van nieuwe producten binnen een corporate bedrijf.

Meer weten over MVP’s of de lean startup methode? Neem dan contact met ons op!


Nieuwsgierig?