Het belang van een snelle website.
Hoe krijg ik een snelle website

Gepubliceerd: 02 februari 2021

Iedereen wil snel over het internet kunnen surfen toch? Waarom gaat het dan soms zo traag? En waarom is het zo belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je een website of webapplicatie ontwikkelt? Er zijn meerdere redenen om te zorgen dat je website snel is, maar de belangrijkste redenen zijn naar onze mening wel gebruiksvriendelijkheid en je ranking in zoekmachines.

Gebruiksvriendelijkheid

De (naar onze mening) belangrijkste reden is toch wel gebruiksvriendelijkheid. Gebruikers willen niet eindeloos wachten tot een pagina geladen is. De snelle technologie die we tot onze beschikking hebben en de daardoor snelle toegang tot informatie heeft ons ook ongeduldig gemaakt. Volgens Jakob Nielsen gaat gebruikers snel weg als je website niet snel laadt. Sterker nog, langer dan twee seconden willen mensen niet wachten. Duurt het laden van je pagina langer dan twee seconden? Dikke kans dat het grootste deel van je gebruikers de pagina weer weg klikt voordat ie hem ├╝berhaupt heeft gezien. Denk er maar eens over na? Hoe lang wacht jij tot een pagina is geladen? Hoe geduldig ben je eigenlijk?

Ranking in zoekmachines

Een andere vaak onderschatte reden is zoekmachine ranking. Om de reden die zojuist beschreven is, zijn zoekmachines de laatste jaren steeds kritischer geworden op de kwaliteit van je website. De snelheid waarmee je website reageert is hier een steeds grotere factor van geworden. Dit jaar, in mei 2021, zal Google een grote update doorvoeren in haar zoekmachine, waarbij de snelheid van je pagina een nog veel grotere rol gaat spelen. Het kan dus maar zo zijn dat je website vanaf die datum ineens een stuk minder hoog in de zoekresultaten komt.

Hoe snel is mijn website eigenlijk?

Een handige tool om snel te checken of je website een beetje rap is, is de PageSpeed Insights tool van Google. Daar kun je eenvoudig de URL van je website invoeren en Google komt dan met een score voor zowel mobiel als desktop. Je ziet links bovenaan twee tabjes, standaard staat deze op mobiel (inderdaad, mobile first!).

Niet tevreden met je score?

Hoe hoger de score hoe beter. Ben je niet tevreden met de score die je terug krijgt van PageSpeed Insights? Wij helpen graag. Neem contact op en we gaan samen eens kijken hoe we jou website sneller dan het licht krijgen.


Nieuwsgierig?