Blockchain anno 2021:
hoe staat het er nu mee?
Hoe staat het met blockchain

Gepubliceerd: 25 januari 2021

Eind 2016 en begin 2017 hoorde je het overal. Blockchain. Alle grote organisaties die veel met IT te maken hadden doken er op en overal werden er ‘proof of concept’ projecten opgestart. Nu lijk je er ineens niet zo veel meer over te horen. Hoe zit dat?

Een deel van de reden dat er in 2016 en 2017 zo veel interesse was in Blockchain is omdat we midden in een zogenaamde ‘crypto bubbel’ zaten. Iedereen dacht ineens rijk te worden met het investeren in cryptocurrencies zoals Bitcoin. Helaas bleek dit voor velen niet helemaal uit te komen, en de bubbel knapte. Hierdoor verloren veel mensen hun interesse in Blockchain technologie weer.

Verder was de technologie nog niet zo volwassen. Veel projecten kwamen niet verder dan een PoC fase omdat de technologie er eigenlijk nog niet klaar voor was. Veel Blockchain technologieën waren nog volop in ontwikkeling en hierdoor niet klaar voor het draaien in productieomgevingen.

En nu?

Wat nu opvallend is: we zitten in een nieuwe crypto hype. De prijzen voor cryptocurrencies stijgen tot recordhoogten en dit wekt weer veel interesse in de technologie. Maar waar staat de technologie nu?

In de afgelopen jaren is er ontzettend veel veranderd en zijn veel Blockchain technologieën volwassen geworden. We zien nu ook dat er steeds meer Blockchain projecten daadwerkelijk naar productie gaan bij grote organisaties volgens Gartner. Er worden tegenwoordig bijvoorbeeld al ontzettend veel producten via de Blockchain gevolgd van producent naar consument. Hierdoor weet je zeker waar je product vandaan komt en of het authentiek is.

Je ziet nu echt dat er grote stappen worden gemaakt. Onder andere Ethereum (het grootste Blockchain netwerk voor applicaties) maakt goeie stappen naar hun 2.0 versie die veel meer aan moet kunnen dan het huidige netwerk. Daarnaast zijn er tal van andere Blockchains die nu echt wel volwassen zijn geworden.

Benieuwd wat uw organisatie met Blockchain zou kunnen?

Bent u benieuwd wat Blockchain voor uw organisatie zou kunnen betekenen, of zit u met vragen over het onderwerp? Wilt u misschien geïnspireerd worden over welke mogelijkheden deze technologie te bieden heeft? Wij komen er graag over vertellen. Wij nemen u graag mee in de wereld van Blockchain en gaan graag met u kijken of en hoe u het kan toepassen in uw organisatie.


Nieuwsgierig?